Alternatieve of complementaire geneeswijzen kunnen een goede aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde. Alternatieve en complementaire geneeswijzen worden alleen niet vergoed door de basisverzekering. Je kunt wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten.
Bijna alle zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten in hun polisaanbod opgenomen met dekking voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen. De vergoeding van alternatieve geneesmiddelen valt soms samen met de vergoeding voor alternatieve behandelwijzen. Soms valt de vergoeding juist samen. Kijk hiervoor in de polisvoorwaarden.
Waar let ik op?
Bij het vergelijken van een zorgverzekering met alternatieve geneeswijzen let je op drie zaken:
- De maximale vergoeding (op jaarbasis)
- Het vergoedingspercentage per behandeling
- Maximale dagvergoeding of de maximale vergoeding per behandeling
Verder houd je ook rekening met de voorwaarden van de zorgverzekeraar, want niet iedere zorgverzekeraar vergoedt alle soorten alternatieve geneeswijzen.
Voorwaarden
Verzekerden hebben recht op (gedeeltelijke) vergoeding van alternatieve/complementaire geneeswijzen en therapieën als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Welke voorwaarden dat zijn, kan per verzekeraar verschillen.
Hieronder een overzicht van voorwaarden die altijd gelden:
- De cliënt heeft een aanvullende zorgverzekering die recht geeft op vergoeding van alternatieve/complementaire geneeswijzen of alternatieve/complementaire beweegzorg.
- De therapeut/behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging en/of koepelorganisatie die door de zorgverzekeraar wordt erkend.
- De factuur die de cliënt krijgt voor de behandeling of therapie, dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals AGB-codes, NAW-gegevens, etc.
Hieronder een overzicht van voorwaarden die soms van toepassing zijn:
- De behandelaar is opgenomen in de zorgzoeker/zorggids/zorgwijzer van de zorgverzekeraar.
- De behandelaar beschikt over medische- of psychosociale basiskennis.
Verder kunnen enkele zorgverzekeraars andere, afwijkende of aanvullende voorwaarden stellen. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd de zorgverzekeraar.
Eigen risico
Voor vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering – dus ook voor alternatieve geneeswijzen – betalen cliënten geen verplicht eigen risico of wettelijke eigen bijdrage.
Vergoeding aanvullende verzekering
Het onderstaande vergoedingenoverzicht is bedoeld als indicatie voor de vergoeding van alternatieve/complementaire geneeswijzen.
Het wordt altijd aangeraden om eerst de polis te checken en de zorgverzekeraar te raadplegen, voorafgaand aan het beginnen van een alternatieve therapie/behandelwijze.
a.s.r.