Dyslexie

Home » Dyslexie

 

We denken dat dyslexie een visueel probleem is met lezen, maar neurologisch onderzoek onthult iets anders. Het is eigenlijk een auditief-, of gehoorverwerkingsprobleem. Dyslexie is een leerstoornis en is niet gerelateerd aan intelligentie, maar beïnvloedt wel je vermogen om te lezen, spellen, schrijven en zelfs het spreken. Mensen met dyslexie hebben moeilijkheden met fonologie, de klank van een woord of een deel ervan. Hersenscans van mensen met dyslexie hebben aangetoond dat het gedeelte van de hersenen dat verantwoordelijk is voor fonologie niet optimaal verbonden is met de linke frontale kwab, dit is de regio van de hersenen waar de taal wordt bestuurd. Onderzoek toont ook verstoring aan in de timing van het auditieve verwerkingsproces van spraak. Zoals in een orkest, is een dirigent belangrijk om iedereen op het juiste moment in te zetten zodat het eindresultaat mooi klinkt. De hersenen zijn ook afhankelijk van goede timing en afwijking hierin kan leiden tot een verstoord eindresultaat.

Een dyslectisch persoon kan woorden verkeerd spellen, maar ze zijn fonetisch correct. Zelfs al hebben ze een hoge intelligentie, dan nog kunnen ze met regelmaat moeilijkheden ervaren om bepaalde worden correct te schrijven. Mensen met dyslexie hebben soms ook last om links en rechts te onderscheiden en dit zien we ook terug in cijfers. Verder ervaren ze last met patronen en opeenvolgende taken. Onderzoek toont ook aan dat mensen met dyslexie een meer rechter hersendominantie vertonen en dat dit ook merkbaar is tijdens kindertijd. Eigenschappen van een dominante rechter hersenenhelft zijn; het beter zien van de “big picture” i.p.v. de details te zien, ze zijn vaak meer artistiek aangelegd, intuïtief en empathisch, matig met verbale instructies en zijn meer geneigd tot multitasking, ze zullen aan veel dingen tegelijk beginnen maar zullen het lastig vinden om iets goed af te maken.

Rechterhersenhelft dominantie heeft ook effect op ons immuunsysteem, zoals astma, eczeem, allergieën, voedselintolerantie, en auto-immuunziekten. Het proces kan soms versterkt worden door terugkerende oorinfecties welke nog meer schade geven aan het gehoorproces. In onze praktijk kunnen we door gedoseerde en uitgebalanceerde revalidatie, balans brengen tussen de hersenhelften, ook de timing en coördinatie tussen verschillende hersengebieden verbeteren. Bijvoorbeeld, bij kinderen met “brain development disorders” zien we vaak dat ze belangrijke ontwikkelingsmijlpalen, zoals kruipen, overslaan. Degelijke hersenontwikkeling van een kind is afhankelijk van deze mijlpalen.

Wanneer de hersenen falen om optimaal te ontwikkelen, een hersenhelft groeit harder dan de andere, kan dit leiden tot verschillende aandoeningen die sturen naar een linker- of rechterhersenhelft dominantie. Naarmate de ongelijkheden groeien, wordt het steeds lastiger voor de hersenen om tussen de twee hersenenhelften te communiceren, wat uiteindelijk aanleiding geeft voor het ontstaan van dyslexie.

Met onze functionele neurologisch achtergrond in de praktijk, kunnen we deze disbalansen identificeren. Bepaalde oefeningen doen voor onze rechter lichaamshelft kan de linker partiële kwab in de hersenen stimuleren en zo bijdragen aan het balanceren van de hersenhelften. Bepaalde letters en cijfers (d, b, p, q, 6 en 9) worden bij dyslexie gemakkelijk door elkaar gehaald, en met bepaalde oefeningen kunnen we de hersenen ook trainen om die te onderscheiden.

Met functionele neurologie kunnen we op jonge leeftijd een hersenontwikkelingsstoornis snel ontdekken. Dit geeft de ouders een voorsprong om preventief of om op tijd in te grijpen. Hoe vroeger we tussenbeide komen, hoe meer impact onze functioneel neurologische therapie kan hebben. Echter, als je volwassen bent en kampt met dyslexie, dan is het nog steeds niet te laat om er iets aan te doen. Onze hersenen hebben een hoge kneedbaarheid. Het heeft alleen de juiste input nodig om de inactieve regionen te activeren en de overactieve regio’s te sussen.

Wil je meer weten over deze behandeling, dat kunt u op telefonisch bereiken op 076-3032816. U kunt ook direct een afspraak plannen met Chiropractor Kris Cambie. Klik hiervoor op de afspraak button.