Hersenschudding

Home » Hersenschudding

Hersenschudding en herstel

Heeft u onlangs een hersenschudding opgelopen en wilt u een zo optimaal mogelijk herstel? Of heeft u of een dierbare te maken met de restverschijnselen van een hersenschudding? Het grootste deel van de mensen die te maken krijgen met een hersenschudding herstellen hier goed van. Maar helaas blijft een groep van 15 tot 30 procent van de mensen last houden van restverschijnselen.

Wat is nu precies een hersenschudding en wat kun je doen voor een goed herstel?

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen na een hersenschudding tijdelijk anders werken. Dit geldt ook voor mensen met een whiplash. Wanneer er is sprake van schade in het centrale zenuwstelsel zijn er door een klap op het hoofd zenuwcellen kapot gegaan. Meestal is deze schade zo klein dat deze zelfs op een MRI niet direct is waar te nemen. Wanneer er echter ook sprake is van een bloeding, dan is dit wel te zien en spreken we over een hersenkneuzing. Bij een hersenschudding zijn de zenuwcellen van slag en worden deze gemakkelijk overprikkeld door zaken zoals door licht en geluid van de omgeving.

De restverschijnselen van een hersenschudding

Wanneer je na een periode van rust en behandeling nog altijd last hebt van bepaalde klachten, dan noemen we die restverschijnselen. Dit zijn ogenschijnlijk kleine klachten, maar deze kunnen je behoorlijk storen in de dagelijkse leven.  

Dit zijn problemen als: 

  • Niet goed scherp kunnen zien
  • Concentratieproblemen
  • Problemen met onthouden en geheugen
  • Problemen met de motoriek
  • Evenwichtsproblemen
  • Problemen met lezen en leren
  • Duizeligheid
  • Afwijkingen aan oogbewegingen

Herstellen van een hersenschudding

Herstellen van een hersenschudding heeft echt tijd nodig. De eerste maand hebben we te maken met een energie tekort in de hersenen na een hersenschudding. Het is belangrijk om tijdens deze eerste maand geen activiteiten te ondernemen die kunnen leiden tot nieuw hersenletsel. Zelfs al voel je je optimaal. Voeding is ook een belangrijk aspect in het herstel, je voeding aanpassen en passende voedingssupplementen nemen, helpt bij het herstel en kan de schade zoveel mogelijk te beperken.

Na één of twee weken rust (afhankelijk van de persoon en de situatie) is het belangrijk om actief te werken aan uw herstel. Gelukkig zijn onze hersenen, net als spieren, te trainen. Het effectief trainen van de hersenen is daarom ook een heel belangrijk onderdeel in de behandeling van de gevolgen van een hersenschudding.

Hoe groot de kans op het volledig herstellen van een hersenschudding is, hangt af van de mate van beschadiging. Het herstel van de hersenen is echter te bevorderen met specifieke trainingen en oefeningen. In combinatie met het gebruik van voedingssupplementen en het ontzien van je hersenen. Heel belangrijk is om alles met gepast mate te doen en niet te overbelasten.

Normaal geven we een hersenschudding een maand de tijd om te herstellen. Als na deze periode nog klachten aanwezig zijn, dan zullen we het herstel traject starten. Fysieke belasting is belangrijk voor de bloedtoevoer naar de hersenen te stimuleren, hiervoor is training met specifieke verhoging van de hartslag noodzakelijk.

De behandeling

Voordat we starten met de behandeling willen we eerst duidelijk in kaart hebben welke invloed de hersenschudding heeft gehad en wat er nog meer in het lichaam is gebeurt. Vaak is de hersenschudding het gevolg van een ongeluk en beperkt het letsel zich niet enkel tot het hoofd, vaak zijn ook de hersenstam en de wervelkolom betrokken. Bij ons in de praktijk wordt er een uitgebreid neurologisch onderzoek gedaan om vast te kunnen stellen en goed in beeld te kunnen brengen welke functiestoornissen er zijn. Als we dat goed in kaart hebben kunnen we een behandelplan op maat maken om tot herstel te komen.
Tijdens dit traject zullen we ook telkens weer meten en testen. Denk hierbij aan timing, balans, geheugen, motoriek, oogbewegingen en reactiesnelheid. Dit geeft een objectief beeld van het herstel. En daarmee toe te werken naar het doel wat we samen met u voor ogen hebben.