Stenose

Home » Stenose


Een stenose is een ‘vernauwing’ van het wervelkanaal of de ruimte waar de zenuw uittreedt. Als gevolg hiervan kan het ruggenmerg of er kunnen zenuwen in de verdrukking komen. Stenoseklachten lijken op die van een hernia, maar komen meestal pas voor op latere leeftijd. Een stenose is meestal een gevolg van veroudering, maar ook osteoporose of een rughernia kan de oorzaak hiervan zijn.

Een kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een aandoening die veelal en vooral bij oudere mensen voorkomt. Mensen klagen hierbij over pijn laag in de rug en uitstraling van de pijn in één of beide benen. Typerend is dat deze klachten optreden bij zowel het lopen als bij het stilstaan. De pijn in de rug en mogelijk ook in de benen wordt bij lopen of stilstaan erger. De benen gaan doof aanvoelen of worden stuurloos. Bij het zitten of voorover bukken verdwijnen deze uitstralende klachten direct. In die positie krijgt het wervelkanaal namelijk weer ruimte.

We kunnen stenose onderscheiden in twee vormen.

Een foraminale stenose is het gevolg van een vernauwing van de opening waar de zenuw uit het wervelkanaal treedt. Het bot drukt dan op de zenuw en dat veroorzaakt de klachten.

Een spinale kanaalstenose is het gevolg van een vernauwing van het wervelkanaal zelf. Deze vernauwing komt steeds vaker voor, meestal bij patiënten van 50 jaar of ouder en kan worden veroorzaakt door de rug langdurig op dezelfde manier zwaar te belasten. Daardoor verdikken de wervelgewrichten. Door die verdikking komt er minder ruimte in het wervelkanaal. De zenuwen in dat kanaal komen daardoor in de knel. In een aantal gevallen is de vernauwing aangeboren maar veroorzaakt meestal pas op latere leeftijd klachten.