Overbelasting: werkgerelateerde klachten

Home » Overbelasting: werkgerelateerde klachten


Een gemiddeld mens werkt 40 tot 45 jaar in zijn leven. Dat betekend ruim 60.000 uur waarin we veelal hetzelfde werk doen, dezelfde houding hebben of herhaaldelijk de zelfde bewegingen maken. Een overbelasting kan hierbij al snel ontstaan wanneer je geen juiste houding hebt. Overbelasting kan echter ook ontstaan door een plotselinge of kortstondige (te) zware belasting. Bijvoorbeeld als u iets zwaars hebt getild of bij het tillen een verkeerde houding hebt aangenomen. Ook een nare val confronteert de spieren met een plotseling heftige belasting. Zelfs iets onschuldigs als tuinieren, of zelfs een kantoorbaan kan uw spieren overbelasten. Bij een kantoorbaan komen klachten als RSI (Repetive Strain Injury)of KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouder)veelvuldig voor.

KANS Klachten (voorheen RSI) zijn het gevolg van overbelasting, niet een overbelasting qua gewicht of zwaarte, maar in dit geval leiden constant repeterende, onnatuurlijke handelingen tot een verminderde doorbloeding en toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Tel daar een verminderde afvoer van afvalstoffen bij op en het ontbreken van rustmomentjes voor pols en vingers en KANS-klachten zijn een feit.

KANS klachten zijn klachten die op een niet traumatische wijze zijn ontstaan.

Rust is erg belangrijk, als u een inspanning laat volgen door rust, dan kunnen uw spieren zich herstellen. Doet u dit echter niet, dan treden vervelende aanhoudende pijnklachten en bewegingsbeperkingen op. Triggerpoints, ook wel pijnlijke spierknoopjes, zijn typische uitingen van overbelaste spieren.