Zwangerschapsklachten

Home » Zwangerschapsklachten


Ja je bent zwanger! Gelukkig verloopt de zwangerschap voor veel vrouwen probleemloos, maar soms ondervinden vrouwen toch wat lichamelijke klachten: zwangerschapsklachten. Chiropractie kan jou en je baby helpen met een voorspoedigere zwangerschap en bevalling. Dit is volledig veilig en in de meeste gevallen zelfs aangenaam. Medische studies wijzen uit dat je algehele gezondheid baat heeft bij chiropractische behandelingen en dat het zwangerschapsklachten vermindert.

Wanneer je bij de chiropractor komt tijdens je zwangerschap wordt je wervelkolom en bekken gecontroleerd op functionaliteit. Wanneer de wervelkolom niet juist functioneert kan het zenuwstelsel beschadigen en dit kan invloed hebben op het gehele lichaam, Als er iets niet juist zit in de wervelkolom kan de chiropractor dit met behandelingen corrigeren, waardoor de spanning op de wervelkolom afneemt.

Bij een zwangere vrouw moet het lichaam zo gezond en sterk mogelijk zijn, om de zware periode tijdens de zwangerschap en de bevalling te kunnen doorstaan. Zorg dus dat uw zwangerschapsklachten minimaal zijn!

Zwangere vrouwen hebben bijzondere zorgen

Zwangere vrouwen kunnen zicht tijdens de zwangerschap over erg veel zaken zorgen maken; zwanger blijven, ochtendziekte, de ontwikkeling van de baby, rugpijn, pijn aan de benen en of de bevalling goed en (hopelijk) makkelijk verloopt. Een gezond lichaam vergroot de mogelijkheid om op een gezonde manier zwanger te worden en te blijven, ook hierin kan chiropractie een positieve invloed hebben. Bovendien verhoogt het de kans om te bevallen van een volgroeide en gezonde baby.

Zwangere vrouwen hebben bijzondere behoeften

Gedurende een zwangerschap vinden er veel veranderingen plaats in het lichaam. Dit is nodig om een optimale omgeving voor de ontwikkeling van de baby te creëren. Dit gehele proces heeft betrekking op het totale lichaam van de zwangere vrouw. De spier- en beenderstructuur is betrokken bij de groeiende buik. Door de groei van de buik buigt de onderrug meer en ook de stand van de bekken verandert al vrij vroeg in de zwangerschap. Dit alles onder invloed van hormonen, Deze hormonen zorgen er tevens voor dat de gewrichtsbanden ontspannen en zachter worden, om zo de veranderingen in het lichaam aan te kunnen. Deze toenemende mobiliteit beperkt zich niet alleen tot het bekken, maar is vaak ook in andere gewrichten merkbaar. Naarmate de buik groeit, verplaatst het centrale evenwicht zich. Hierdoor kunnen storingen in de wervelkolom ontstaan, met als resultaat kramp in de spieren en zenuwpijnen. Door de groei van de buik en het veranderen van het postuur komt er meer druk op het bekken en de lage rug, met als mogelijk gevolg lage rugpijn. Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen klaagt over lage rugpijn tijdens de zwangerschap. Om de verandering in de lage rug te compenseren gaan veel vrouwen voorover gebogen lopen, hierdoor ontstaan mogelijk weer problemen in de nek. Het gevolg is vaak hoofdpijn, misselijkheid en slapeloosheid.

De chiropractor brengt aan de hand van onderzoeken de gesteldheid van het lichaam in beeld, zowel tijdens als na de zwangerschap, om een gezonde basis te creëren voor zowel moeder als kind.

Na de bevalling is het ook raadzaam de baby mee te nemen naar het consult bij de chiropractor voor een check-up.

Klik hier voor meer informatie over chiropractie bij baby’s.