Goede voornemens

Goede voornemens.

Ieder jaar week beginnen veel mensen het jaar met goede voornemens. Veel gerelateerd aan gezondheid. Gezonder eten, meer bewegen. Elk jaar tijdens de maand januari zie ik in onze sportschool dat het mega druk is. Iets minder druk in februari, met uiteindelijk het resultaat dat maart weer op normale bezetting verder gaat.

Maar hoe zorg je er nu voor dat deze voornemens ook daadwerkelijk standhouden?
De eerste stap is dat je even aan tafel moet gaan zitten en kijkt wat je doel is dat je wil bereiken in 2023. Zolang het doel vaag is, is de kans dan ook groot dat we de zaken die we hiervoor moeten doen niet gaan verwezenlijken. Hier gaat het bij de meesten al mis. De tweede stap is om de weg naar ons doel in stukken snijden en vervolgens elk stuk specifiek te benoemen. Soms is het gewoon handig om veranderingen te splitsen in kleine fragmenten. Dit om de innerlijke weerstand tegen verandering te kunnen overwinnen.

Een stap kan soms zo groot zijn, dat er zoveel weerstand opkomt om dit dan niet te doen. Een klassiek voorbeeld is dat onze mail box megavol raakt en uiteindelijk krijgen we een bericht om deze op te schonen, want je hebt alle data limieten bereikt en hierdoor kan niets meer binnenkomen.

Zelf gebruik ik voor mijn organisatie 2 apps. Todoist en Ultiself. Todoist is een app ter ondersteuning voor je te do lijstje, terwijl Ultiself goed is voor je gewoontes te veranderen. Natuurlijk zijn er nog meerdere mogelijkheden, maar deze twee passen het beste bij mij. Keep it simple!

Zelf had ik het probleem dat ik bepaalde voedingssupplementen kocht met de goede bedoeling om ze in te nemen. Alvorens ik het wist mocht het potje weggegooid worden wegens het overschrijden van de houdbaarheidsdatum. Eigenlijk weggegooid geld ):

In de Ultiself heb ik momenteel 8 gewoontes lopen, die ik wil optimaliseren. Een gewoonte veranderen kost tussen 30 en 276 dagen volgens de literatuur. Diegene die de minste innerlijke weerstand geven, zijn natuurlijk diegene die de minste tijd nodig hebben.

Mijn advies is om met 2-4 gewoontes te beginnen en die dagelijks uit te laten voeren. Het oude systeem dat in onze hersen zitten is robust, maar verandering is mogelijk. Eenmaal dat de nieuwe gewoonte erin zit kost het onze hersenen geen energie meer en kunnen we onze dag energieker beginnen.

Succes met het waarmaken van jullie voornemens.

Kris