Kaak

Home » Kaak

Kaak

Het TMJ-gewricht (Temporo Mandibular Joint), oftewel uw kaak, is het meest gebruikte gewricht van het lichaam. Het is het deel dat de onderkaak met de schedel verbindt. Het is daarom erg vervelend als er problemen zijn met uw kaak. Door de irritatie van het kaakgewricht ontstaat er een spierreactie waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen en een gespannen gevoel veroorzaken. Hierdoor komen delen van de aangezichtszenuw onder druk te staan. Vaak is overbelasting hier de oorzaak van.

Symptomen

Er is meestal sprake van pijn rondom het kaakgewricht en vaak ook pijn die uitstraalt naar het gehele gezicht. Deze pijn is te voelen boven of onder het oog en langs de kaak. Veelal trekt het ook nog door naar de lip. De pijn is meestal erg intensief en houdt lang aan, soms zelfs met pijnscheuten. Mogelijk ontstaat er ook hoofdpijn boven het oog en bij de slapen. In sommige gevallen wordt er een soort “knakkend” geluid waargenomen bij het openen en sluiten van de mond.

Chiropractie en kaakklachten

Wat de oorzaak van uw kaakpijn ook is, we kunnen in de meeste gevallen de pijn verminderen of geheel wegnemen. Tijdens de behandeling kijkt de chiropractor naar de beweging van het kaakgewricht en de spanning in de omliggende spieren. Er wordt gekeken naar het bewegingspatroon van de kaak. Verder wordt er onderzocht of er een verband is tussen de kaakklachten en bijvoorbeeld nekklachten.