Voet en enkel

Home » Voet en enkel

Voet en enkel

De voet is een complex lichaamsonderdeel dat dagelijks veel belasting te verduren krijgt. Pijn in de voet of enkel kan te maken hebben met de stand van de voet, ouderdom, belasting, beroep of sport.

Hielspoor/Facitis plantaris

Hielspoor is de irritatie van de peesplaat bij de aanhechting onder de hiel. Een hielspoor kan ontstaan door voetafwijkingen (platvoet of holle voet), overbelasting of overgewicht. Als je hier langer last van hebt kan er een verkalking onder de hiel ontstaan, wat voelbaar kan zijn als een hard bultje. Via mobilisatie, 4xT methode, shockwave en doelgerichte oefeningen pakken wij het hardnekkige probleem aan.

Verstuiking/verzwikking

Wanneer u ‘door de enkel gaat’ spreken we van een verstuiking of verzwikking, hierbij kunnen de enkelbanden en/of het kraakbeen worden beschadigd. Meestal heeft dit een dikke enkel en veel pijn tot gevolg. Na enkele dagen trekt het vocht weg en neemt de pijn af, wordt de enkel meer belastbaar en kunnen de normale activiteiten weer langzaam hervat worden. Behandeling door middel van het aanleggen van tape, oefeningen en/of tips voor het bewegen kan het herstel versnellen.

Achillespees tendinopathie

Bij een achillespees tendinopathie is er vaak sprake van pijn aan de achterkant van je enkel en/of stijfheid. Er kan sprake zijn van een ontsteking (tendinitis) of van een vermindere kwaliteit van de pees (tendinose). Een tendinopathie kan geleidelijk ontstaan door belasting gedurende langere tijd, dit hoeft geen zware belasting te zijn. Indien nodig wordt shockwave toegepast, een volledige analyse van het bewegingsapparaat wordt gemaakt om de onderliggende trigger te identificeren.